Ini
adalah pepijat yang berbau busuk, dan akan dimakan hidup-hidup dalam hidangan.
Chumiles adalah lebih kecil daripada Jumiles, dan mempunyai rasa yang lebih
kuat daripada Jumiles. Kedua-duanya adalah sangat tinggi dengan iodin. Mereka biasanya didapati hidup di bawah
batu, dan adalah makanan istimewa khas di Mexico, terutamanya di rantau Taxco .Hidup,
mereka sering dimakan hidup dalam taco, dengan salsa, guacamole atau sos lain
untuk mengelakan mereka dari berjalan keluar dari plat.
Denmark
Noma, salah satu daripada 50 restoran terbaik di dunia, seolah-olah banyak
diilhamkan oleh amalan memakan semut, dan telah melangkah ke tahap yang baru
dengan tarap hidangannya, dengan berharga $ 300 satu hidangan salad semut.
Semut dibekukan supaya mereka bergerak perlahan, dan mereka menggantikan
croutons untuk menambah tekstur rangup untuk salad. Semut merangkak di seluruh
daun salad kamudian dimakan begitu sahaja ,kononnya rasa seperti serai dan kayu
manis.
kira-kira
sepuluh ekor udang dihidangkan dengan
semangkuk Baijiu,kuah yang mempunyai kira-kira 40-60% kandungan alkohol.
pemakan harus 'menangkap' udang hidup
yang beranag dalam kuah baijiu kerana mereka melompat-lompat dalam kuah itu. Udang
boleh bergerak walaupun ketika ditelan, sehingga
mereka dikunyah mati di dalam mulut.
Satu
lagi hidangan udang, ini makanan istimewa sashimi Jepun mengandungi udang kecil, dan dimakan dalam satu hidangan .udang
yang telah dibuang kulit, dan kepala kadang-kadang dibuang. digoreng dan dihidangkan dengan cekap dan
cepat agar kaki udang masih boleh bergerak
walaupun sudah di goreng.
Casu
Marzu, diharamkan di satu-satunya tempat di mana ia dibuat. Sebabnya: ulat,
melompat setinggi 6 inci.keju sengaja di biarkan terdedah dan di biarkan keju bertelur di dalamnya,setelah telur keju itu menatas menjadi ulat,ia sudah boleh di makan.
EmoticonEmoticon